Keşfet

Saklıkent Kanyonu

Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde ve 18 km uzunluğunda olan Saklıkent Kanyonu, 1996 yılında bölgenin milli park ilan edilmesini sağlamış bir doğa harikası. Sarp ve derin kanyon oluşumu, uzunluğu ile Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın üçüncü kanyonu sayılıyor. Kaş’a 63 km uzaklıkta olan kanyona, 1 saatlik araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Özellikle yazın sıcağından Kaş’ta bunalanlar buz gibi sularda serinleme şansını değerlendirebilirler.  Saklıkent’i görmek için Kaş’tan hareket eden safari turlarına katılabilirsiniz.

Kanyonun kalkerli(kireç taşı) arazisi yüzyıllar içinde suyun aşındırması ile oldukça etkileyici bir görüntüye bürünmüş. Kanyonun bazı bölümleri sizi oldukça etkileyecektir.

Kanyonun girişinde akan dere boyunca bir süre yürüdükten sonra duvara sabitlenmiş 200 mt. uzunluğundaki ahşap iskeleler üzerinde ilerliyorsunuz. Sonrasında dondurucu kaynak suyuna belinize kadar girerek geçmeniz gereken bir bölüm var. Burası çocuklar ve yaşlılar için çok uygun olmayabilir. En zorlu kısım burası, bir halatı tutunarak yürüyebiliyorsunuz. Bundan sonra kanyonun iç bölümlerine doğru 1 km boyunca yürüyüş yapabiliyorsunuz. Yazın suyun derinliği en fazla diz hizasında oluyor. Yol boyunca bazı kayaları kaplayan kil ile vücudunuza maske yapabilir, kayalardan sızan içme suyunu içebilirsiniz. 

Yanınızda Bulundurabileceğiniz Eşyalar:

Islanabileceğiniz için yedek kıyafet ile gitmekte fayda var. Terlikle yürümek mümkün değil, kaymayan kapalı lastik ayakkabı ya da deniz ayakkabısı en ideali. Telefon, cüzdan gibi ıslanmasını istemediğin eşyalarınızı koymak için su geçirmeyen poşetlere ihtiyacınız olacak.

Kanyonda yapabileceğiniz çeşitli aktiviteler de bulunuyor:

Rafting

Kanyon boyunca akan çay rafting için çok uygun. Özellikle rafting yapmak için gelen çok sayıda yabancı turist bulunuyor. Suyun derinliği ve akıntı gücü çok fazla olmadığı için kolay bir rafting alanı sayılıyor. Rafting için 3 parkur belirlenmiş. 45 dakika, 1,5 saat ve 3 saatlik parkurları profesyonel rehberler ile tamamlıyorsunuz. Hepsi çamur banyosuna da uğruyorlar.

Trekking

Yürüyüş için 16 km ve 14,5 km uzunluğunda iki ayrı rota belirlenmiş. Yol üzerinde antik kalıntılara da rastlıyorsunuz. Sunset tura katılarak gün batımında kanyonu tepeden seyretmenin keyfini de tadabilirsiniz.

Zipline, bungee jumping burada yapabileceğiniz diğer aktiviteler.

Kaputaş Plajı

Kaputaş plajının en önemli özelliği, kanyon ağzında bulunan bir plaj olmasıdır. Çünkü bu özelliği sayesinde yapılaşmadan korunmuş ve doğal yapısıyla misafirlerini ağırlamaktadır. Karayoluyla bölgeye geldikten sonra, tam 187 basamaklı bir merdivenden inilerek plaj bölümüne ulaşılmaktadır. Bu plajı güzelleştiren bir başka özelliği ise yer altı sularının kumların altından süzülerek denizle buluşmasıdır. O muhteşem turkuaz renginin ve Akdeniz’de olmasına rağmen deniz suyunun oldukça serin olmasının nedeni de bu yer altı sularıdır.

Kaputaş Plajı’na  Gidecekler İçin Uyarılar

Elbette bu kadar büyük bir kitlenin kanyon ağzında yer alan bir plaja yüklenmesi beraberinde de bir takım sıkıntılar getiriyor. Bunlar içerisinde en önemli olanı ise dar kanyon yolunda oluşan uzun araba kuyrukları. Sabah saatlerinde gitmek ya da tatili daha sakin bir döneme denk getirmek bu yoğunluktan etkilenmenizi önleyecektir.

Bazı bölümleri kum, bazı bölümleri ise çakıl olan Kaputaş Plajı’nda bir başka önemli nokta ise derinliğin artış mesafesinin çok kısa olması ve çoğu zaman aşırı dalgalı olması. Özellikle çocuklu ailelerin ve yüzme becerisi henüz yeterli seviyeye ulaşmamış olanların ekstra dikkatli olmasında yarar var.

Kaputaş Plajı; Antalya-Fethiye karayolu üzerinde, Kaş ile Kalkan arasında yer almaktadır. Kaş yerleşim merkezine 24 kilometre, Kalkan yerleşimine ise 7 kilometre mesafededir. Antalya Kaputaş Plajı arası mesafe 210 kilometredir. Antalya’dan Kaputaj Plajına karadan yolculuk yaklaşık 3 saat sürmektedir. Dalaman ile Kaputaş Plajı arasındaki mesafe ise yaklaşık 127 kilometredir ve yolculuk süresi aşağı yukarı 1 saat 50 dakikadır.

Kaputaş Plaj yolu oldukça dar ve virajlıdır. Daha önce belirttiğimiz gibi özellikle yoğunluğun olduğu dönemlerde otoparkta yer bulmak ve oluşan araç kuyrukları sıkıntıya dönüşebiliyor. Bu açıdan, hareketliliğin yaşandığı yaz döneminde yarım saatte bir sefer yapan Kaş-Patara minibüsleri de iyi bir seçenek olabilir.

Uzun Çarşı

Eğer yaz tatilinizi Kaş’ta geçirecekseniz ve alışveriş mekanlarını merak ediyorsanız, alışveriş noktaları nerede diyorsanız size Uzun Çarşı’dan söz edebiliriz.

Uzun Çarşı, Kaş ilçesinin ortasından geçiyor ve eski yapılarıyla göz dolduruyor. Ahşap evlere dolanan begonviller insanda durup seyre dalma ve sürekli fotoğraf çekme arzusu uyandırıyor. Uzun Çarşı taş zeminli bir sokakta sağlı sollu dükkanlardan oluşuyor. Neler mi var? Butikler, hediyelik eşya satan dükkanlar, kuyumcular, halıcılar ve takı dükkanları…

Klasik mimari dokusunu muhafaza eden Kaş’ta Uzun Çarşı içinde dolanarak alışveriş keyfi yaşayabilirsiniz. Bakmayın adının uzun olduğuna. Çok da devasa uzunlukta değildir. Uzun Çarşı’nın olduğu sokağın üst kısmında İ.Ö 4. yüzyıla tarihlenen ve üstündeki yazıları hala belirgin olan bir lahit vardır. Kaş’a gelip de Uzun Çarşı’ya gitmemek olmaz. Burası sadece alışveriş için değil akşam saatlerinde gezinmek içinde son derece ideal bir bölgedir. İster dolaşın ister kenarda konumlanan bar ve kafelerde oturup içeceğinizi yudumlayın her şekilde buradan keyif alacaksınız. Uzun Çarşı haricinde de Kaş’ta alışveriş yapabileceğiniz takı, ilçeye özgü figürler, elbise, magnet, hediyelik eşya ve bunun gibi pek çok eşya ve ürün satın alabileceğiniz dükkanlar ve işletmeler mevcuttur.

Patara

Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında, Ovagelemiş Köyü’nde yer almaktadır ve Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir.

Ünlü düşünür Montesquieu, Kanunların Ruhu adlı kitabında Likya Birliği’nin yönetim biçimini, “en mükemmel cumhuriyet örneği” olarak göstermiştir. Tarihin bilinen bu ilk ‘en mükemmel’ yönetim biçiminin uygulanmasına, başkent Patara’nın görkemli meclis binası olanak sağlamıştır.

Adını aldığı antik kenti ve 18 km’lik muhteşem plajıyla Patara Antalya’nın göz alıcı destinasyonlarından biridir. Antalya’nın Kaş ilçesine yaklaşık 42 km uzaklıkta Fethiye-Kalkan arasında bugünkü Gelemiş Köyü’nde yer almaktadır. Patara aynı zamanda antik çağlarda Likya olarak bilinen bu bölgede Antalya’nın batısında yer alan Teke yarım adasının güneybatısında, Xanthos Nehri’nin (Eşen Çayı) doğusunda yer alan bir Likya liman kentidir. Doğal güzelliği ile ziyaretçileri büyüleyen Patara arkeolojik değerleriyle de ön plana çıkmaktadır. Göz alıcı mimarisi ile dikkat çeken antik kent, limanın doğu yakasında geniş bir alana yayılmıştır. Tanrı Apollon’un doğduğu yer olarak ünlenen Patara’dan ilk kez ünlü tarihçi Heredot’un söz ettiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda MÖ 13’üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Xanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini devam ettirmiştir.

Kentin girişinde Likya Tipi Roma Devri Mezar Anıtları yer almaktadır. Zafer takı üç gözden oluşan etkileyici mimarisi ile sizleri karşılar. Hurmalık Hamamı ve üç Nefli Liman Kilisesi’nin kanıtları görülmeye değerdir. Yol Kılavuzu Patara’nın etkileyici eserleri arasında dikkat çekmektedir. Arkeologlar bunun dünya karayollarının en eski ve en kapsamlı yol levhası olduğunu ve Likya şehirleri arasında mesafeyi gösterdiğini belirtmektedir. Kentin en güney ucunda Kurşunlu Tepe’ye yaslanmış olan tiyatronun depremden sonra M.S. 147 yılında yeniden inşa edildiği yazıtlardan anlaşılmaktadır. Tiyatronun yaslandığı Kurşunlu Tepe şehrin genel görünümünün seyredildiği en güzel köşedir. Yapım tarihi M.S. 69-79 olarak belirtilen Vespasian Hamamı dönemin özelliklerini yansıtmaktadır. Tarihi hamamın yanında bulunan patikadan ilerlediğinizde Patara’nın mermer döşeli Ana Caddesi dikkat çeker. Tepenin kuzeybatısındaki bataklığın arkasındaki tahıl ambarı (granarium), Patara’nın günümüzde kalmış anıtsal yapılarından biri olup, İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından M.S. 2.y.y.’da yaptırılmıştır. Tiyatronun kuzeyinde Likya Birliğinin başkenti olan Patara’nın, toplantılara ev sahipliği yaptığı Meclis Binası yer almaktadır. Dönemin önemli yapıları arasında bulunan Bizans Kalesi ise Caddenin ilerisinde bulunan geniş duvarları ile heybetini sergilemektedir. Kalenin doğusunda yer alan Korint Tapınağı ve batı ucundaki Bizans Kilisesi, antik kentteki yolculuğunuzda görebileceğiniz diğer yerlerdir. Şehrin suyu yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki İslamlar Köyü yakınlarında, Kızıltepe yamacındaki kayalıktan getirilmiştir. Kaynakla şehir arasında, Fırnaz iskelesinin kuzeyindeki; mahallen “Delik Kemer” olarak adlandırılan bölüm ise su yollarının en anıtsal bölümüdür. Yıllar boyunca kumların gizlediği görkemli Patara Tiyatrosu arkeolojik çalışmalar sonucunda kumlardan temizlenmiş ve ziyaretçilerle buluşmuştur. Yaklaşık 10.000 kişilik kapasitesi ile M.Ö. 2. yüzyılda yapılmıştır.

Roma İmparatorluğu’nun üç yüz yıllık tarihi içinde yalnız Likya’nın değil, Anadolu’nun da en önemli kentlerinden biri olan Patara, Doğu Roma Dönemi’ne (Bizans Dönemi) geçişte de kentsel varlığını kesintisiz sürdürmüştür. Zamanın tahribatına karşı direnmiş ve burayı ziyaret eden herkes tarafından hayranlık duyulmuştur. Ayrıca Patara’dan dünyada Noel Baba olarak bilinen “Aziz Nikolaus’un doğduğu Patere kenti” olarak söz edilmektedir. Patara ve Likya birliği doğayla olan yakın ilişkisi, kültürel olarak ve ticaretle zenginleşen halkı ve demokratik yapısı ve idealleriyle günümüzde daha iyi bir geleceğin nasıl olabileceğine yönelik insanlar ve devletler için ilham ve motivasyon kaynağı olmaya devam ediyor.

Tartışmaya Katılın

Arama

Nisan 2024

  • P
  • S
  • Ç
  • P
  • C
  • C
  • P
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Mayıs 2024

  • P
  • S
  • Ç
  • P
  • C
  • C
  • P
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
0 Yetişkin
0 Çocuk
Evcil Hayvanlar

Listeleri karşılaştırın

Compare